Den månedlige cyklus

Billede af en ung kvinde med en kop.
Snart vil det være lige så naturligt for dig at have menstruation som at trække vejret. Her kan du lære mere om den månedlige cyklus, der fører til menstruation, og hvad der sker mellem menstruationerne.

Hvad er menstruationscyklussen?

Tiden fra starten af én menstruation til starten af den næste er cirka en måned, og derfor kaldes den for en “menstruationscyklus”. (Ordet stammer fra det latinske ord for “måned”, som er mensis.) For at gøre det nemt for dig at måle tiden og tale med en læge eller en gynækolog, kalder vi den første dag i din menstruation for “dag et”. Selve menstruationen er ofte det eneste, som du kommer til at se til de forandringer, der foregår i din krop hver måned, men der foregår en masse bag kulisserne.

Animationen viser nøjagtigt, hvad der sker i kroppen i menstruationscyklussen. Du kan afspille den fra start til slut eller klikke direkte på det emne, der interesserer dig.
 



Hvor mange dage bør der gå mellem menstruationerne?

Der modnes et æg i en af æggestokkene cirka hver fjerde uge.
Det er dog kun et cirkatal – alle kvinder har deres egen unikke menstruationscyklus! Nogle gange er den længere, andre gange kortere. Herunder kan du se to eksempler, som viser, hvor forskellige menstruationscyklusser kan være: Den første cyklus varer i 28 dage, hvilket er gennemsnittet. Den anden cyklus på 33 dage er noget længere, men stadig helt normal. Bemærk, at informationen om frugtbare dage og tidspunktet for ægløsning i begge illustrationer af menstruationscyklussen kun er omtrentlige og vejledende angivelser. Hvis du vil vide, hvad der sker på de enkelte dage, kan du se mere i billedet forneden.
 

Illustration af hvordan kroppen ændrer sig i puberteten. Alle er forskellige, men normalt du får din første periode før alder 13 og bryster begynder at udvikle før 12.


Hvad sker der, hvis mine menstruationer er uregelmæssige?

Når du begynder at have menstruation, vil menstruationerne ofte være uregelmæssige i starten. Der er altså ingen grund til panik, hvis din menstruation ikke begynder på den forventede dag. For nogle tager det flere år, før hormonerne kommer i balance, og menstruationerne bliver regelmæssige. Slankekure, stress, rejser og andre faktorer kan også skabe variationer i din cyklus.

Hvis du er bekymret over noget eller vil have mere information, kan du tale med din læge.

Hurtige menstruationsfakta: Hvad, hvor længe, hvor meget og hvor kraftigt?

Hvad? Den væske, der kommer ud af din skede under menstruationen, består af langt mere, end folk tror, og er altså ikke kun blod. Den indeholder også skedeudflåd og livmoderslimhinde. Menstruationsvæskens farve kan variere kraftigt fra rød til brun til mørkebrun.

Hvor længe? Menstruationer varer som regel mellem tre og syv dage. Det kan dog variere fra kvinde til kvinde – der er ikke noget, der er “normalt”, når det gælder menstruation!

Hvor meget? Ligesom andre aspekter af menstruationen varierer det meget fra kvinde til kvinde, hvor meget blod og væv der udskilles. Gennemsnittet er omkring 65 ml, dvs. lidt over en halv deciliter i alt. Det virker ikke så voldsomt, når man ser sådan på det, gør det vel?

På hvilke dage under menstruationen bløder man kraftigst?

Du vil opleve, at der er dage, hvor din blødning er lettere og kraftigere. Blødningen er som regel kraftigere i starten af menstruationen, og cirka to tredjedele af menstruationsvæsken udskilles i løbet af de første 2-3 dage. I slutningen af din menstruation har du dage med lettere blødning, hvor den sidste tredjedel udskilles. Det kan dog også variere fra kvinde til kvinde. Du vil efterhånden lære din cyklus at kende og hurtigt vænne dig til, hvilken tamponstørrelse der passer bedst hvornår.
 

Billede af to menstruationscyklus. Cycle A, som varer 28 dage og har en menstruationsblødning efter omkring 9 dage. Cycle B har 33 dage, og har en menstruationsblødning efter 14 dage.


Vil mine menstruationer have samme forløb hele livet?

Din menstruation vil ikke blive ved med at forløbe på samme måde og kan forandre sig, når du bliver ældre. De fleste kvinder oplever i løbet af livet, at deres menstruation ændrer varighed, kraftighed og mønster. Menstruationerne vil være mindre regelmæssige i starten og efterhånden som kvinder nærmer sig overgangsalderen. Hvis kvinder tager p-piller, kan blødningerne blive mindre kraftige end tidligere, og menstruationerne vil som regel blive mere regelmæssige. Mange unge mødre vil have kraftigere menstruation, lige efter at de har født. Derfor findes der tamponer i forskellige størrelser og med forskellig sugeevne – så kan du altid finde en, der passer til dig. Hvis du vil vide mere om, hvilke tamponer der passer til piger, der lige er begyndt at få menstruation, kan du kigge her.