Hvad sker der inde i kroppen?

Billede af en ung kvinde, der er i hendes seng. Billedet viser, at du kan bruge tamponer i løbet af natten og ikke behøver at bekymre sig om menstruation.

Fuld fart mod voksenlivet!

Nu har du set, hvilke forandringer der sker uden på kroppen, men vidste du, at der sker mange andre forandringer inde i din krop, som du ikke kan se? Alle forandringerne er forbundet med hinanden, og det er noget, der hedder hormoner, der får det hele til at ske.

Men hvorfor? Det kan vare flere år, før du får brug for dem, men dine kønsorganer er i gang med at modnes og blive klar til sex og forplantning. Det hele leder frem til, at du får din første menstruation: Det betyder, at du er frugtbar! Teoretisk set kan du blive gravid, fra du får din første menstruation.

Animationen viser, hvordan det fungerer. Prøv at tage et kig!


Har du hørt om skedekrans? Det er en tynd slimhinderand, der beskytter skeden indvendigt, og som i puberteten forandres og bliver blød og fleksibel. Før i tiden troede man, at en intakt skedekrans var bevis for, at en kvinde var jomfru, ligesom en "beskadiget" skedekrans blev set som et tegn på, at man havde mistet sin mødom. Så enkelt er det dog ikke, og disse forestillinger er ikke andet end myter! skedekrans er udstyret med en åbning – selv hos piger, der ikke har haft samleje – for at menstruationsvæsken kan komme ud af kroppen. I puberteten vil hormoner (østrogen) få skedekrans til at blive mere elastisk og fleksibel, så du for eksempel kan bruge tamponer.

Når du afspiller animationen, åbnes der små tekstbokse med mere information om kønsorganerne.