Tips, der gør livet nemmere

Billede af en ung pige, der sad med sin dagbog og ser eftertænksom. Billedet illustrerer, at det er almindeligt med mange spørgsmål, før de første periode starter.
Er du pludselig begyndt at have humørsvingninger eller at føle dig træt? Lyder hovedpine, ømme bryster eller smerter i underlivet bekendt? Bare rolig! Millioner af piger og kvinder oplever det samme, når de har menstruation eller i dagene inden. Vi har nogle gode tips til, hvordan du slipper for disse symptomer. Du behøver ikke at gå glip af dine yndlingsaktiviteter, når du har menstruation.

Her får du vores bedste tips til, hvordan du kan føle dig på toppen – både når du har menstruation og resten af måneden:

1. Drik masser af vand! Visse symptomer opstår ved, at der ophobes vand i kroppen. I modsætning til, hvad man skulle tro, kan man faktisk reducere vandophobning og oppustethed ved at drikke vand. Derudover er vandet også med til at skylle giftstoffer ud af din krop. Det gør underværker og er smaddernemt: Selv når du er på farten, kan du have en lille flaske vand med.

2. Oplev, hvor godt det kan være at spise vandholdige frugter og grøntsager. Vandmelon og agurk kan være med til at opretholde væskebalancen og have en positiv indvirkning på din krop.

3. Vær aktiv! Der er ingen grund til at presse dig selv for meget, men det kan ofte gøre underværker at komme lidt ud i det fri og gå, cykle eller svømme en tur. Den fysiske aktivitet kan strække dine mavemuskler, så du får det bedre og slipper for kramper.

4. Slap af, og hold dig varm! Læg en varmedunk på maven, mens du ligger i sofaen, eller tag et varmt bruse- eller karbad for at øge blodcirkulationen. Varme får blodkarrene til at udvide sig, så kroppen slapper af.

5. Forkæl dig selv, og kom i godt humør! Tag dig tid til at gå i byen eller se en film med dine venner. Spis sund og lækker mad. Mørk chokolade er i øvrigt glimrende til at få styr på trangen til søde sager og løfte dit serotoninniveau, så humøret får et boost!

6. Få nok søvn! Der er rigtig mange grunde til, at søvn er vigtigt: Søvn opretholder hormon- og blodsukkerniveauet og giver kroppen tid til at restituere. Tag en lur om eftermiddagen. En varmedunk eller et varmetæppe kan gøre det nemmere at slappe af, når du skal sove eller tage en lur.

Hvis du får kramper, der er så kraftige, at almindelige “husråd” ikke har nogen virkning, skal du søge lægehjælp.