Hvordan forandres min krop?

Ung kvinde stående foran et spejl og forsøger nyt tøj. Billede illsutrerar hvordan en ung kvindes krop ændrer sig i puberteten.

Det er helt normalt! Du skal ikke skamme dig

Bryster og hofter, kønsbehåring og bumser ... Man bliver nemt meget bevidst om alle de forandringer, der sker i kroppen. Men tænk på det sådan her: Alle skal igennem det samme – selv drenge, bare på deres egen måde. De forandringer, som du begynder at mærke, er helt normale og påvirker alle piger på et eller andet tidspunkt i puberteten. De begynder fra omkring 9-års alderen og fortsætter op gennem teenageårene. De er en del af den naturlige opvækst, så der er absolut ingen grund til at skamme sig!

Lad os se nærmere på, hvad der sker.

Hvilke forandringer i din krop har du bemærket? Er du pludselig blevet meget højere? Er du begyndt at få hår på kønsdelene, under armene og på benene? Er dine bryster begyndt at vokse? Har du af og til hvidt udflåd i dine trusser? Der er ingen grund til at bekymre sig over det: Det er alt sammen en del af puberteten – de fantastiske forandringer, der sker, når du forvandler dig fra en pige til en kvinde!

Se animationen for at finde ud af, hvordan din krop udvikler sig i puberteten! Du kan også klikke på bogstaverne for at komme direkte til det emne, der interesserer dig.

 

Alle er forskellige

Du er præcis som du er – og i puberteten oplever alle piger forandringerne på forskellige tidspunkter. Nogle piger oplever allerede forandringer i kroppen i 8-års alderen, mens andre slet ikke oplever nogen forandringer, før de er fyldt 12 år. Nogle af dine venner udvikles tidligere eller senere end dig, men du kan være ganske rolig – alle er forskellige. De vil dog garanteret opleve forandringerne nogenlunde på samme måde som dig.

Illustrationen herunder viser i grove træk, hvad der sker med piger i puberteten. Som du kan se, får du faktisk din første menstruation ret sent i puberteten. Inden da vil det som regel være sådan, at din kønsbehåring og dine bryster begynder at vokse, du får udflåd, og du oplever en vækstspurt. Omkring 17-års alderen er din krop fuldt udviklet. Det er helt normalt, at hver enkelt pige får sin helt egen feminine form – du er præcis som du er.

Illustration af hvordan menstruation ændringer. Normalt menstruation som tungeste i løbet af de første tre dage, og i løbet af den periode på seks dage er næsten væk.
 

Sandheden om bryststørrelse

Alle piger er forskellige – heldigvis! Brysters størrelse og form har ingen betydning for, hvordan de fungerer. Det er for eksempel ikke sådan, at kvinder med små eller store bryster er bedre eller dårligere til at producere mælk eller amme deres børn.

Nogle gange vokser det ene bryst hurtigere end det andet i puberteten. Ingen panik! Forskellen udjævnes som regel af sig selv – mere eller mindre. Det er dog ikke ualmindeligt, at to bryster er ganske forskellige, men det er ikke noget at bekymre sig om.