Myter

Billede af to unge kvinder der læser en bog. Billedet illustrerer de mange myter forbundet med menstruation.
Der bliver sagt meget om menstruationer, men det er langt fra alt, der er sandt. Her er nogle af de ting, du måske har hørt – så kan du finde ud af, om de er sande eller falske.

‘Hvis jeg svømmer med en tampon, kan der komme blod i vandet.’ Falsk!
Du behøver ikke at bekymre dig om lækager, eftersom blodet bliver opsuget, mens det er i skeden. Bare sæt en ny tampon i, lige inden du går i vandet, og skift den igen lige bagefter.

Hvis jeg giver mig fuldt ud, når jeg dyrker sport, kan tamponen falde ud.’ Falsk!
Du kan dyrke alle former for sport, mens du bruger en tampon. Den udvider sig og bliver siddende, hvor den skal, selvom du hopper eller kaster dig efter en bold.

‘Jeg kan godt dyrke sport, når jeg har menstruation.’ Sandt!
Når du bruger en tampon, der passer til din blødning, kan du dyrke sport hele måneden! Tamponen er skjult indvendigt, og den skal nok blive siddende og holde på menstruationsvæsken, selvom du træner. Bare husk at skifte den regelmæssigt, enten når den er gennemvædet, eller når du har haft den siddende i 8 timer. Vælg altid en tampon med den laveste sugeevne, der passer til din menstruationsblødning. Sport er også godt til at få kroppen til at slappe af og forhindre kramper.

En pige under 12 år kan ikke bruge tamponer.’ Falsk!
Du kan bruge tamponer, så snart du begynder at få menstruation. o.b.® ProComfort™ Mini tamponer er specialfremstillet til unge piger. Takket være den smalle top, slanke form og det silkebløde SilkTouch™ svøb er disse tamponer ekstra nemme at indføre. 

En jomfru kan godt bruge tampon.' Sandt!
På grund af hormonforandringer inden den første menstruation vil jomfruhinden (som sidder i den nederste del af skedeåbningen) have forvandlet sig til en blød og fleksibel slimhinderand. Det betyder, at mindre tamponstørrelser, fx o.b.® ProComfort™ Mini, kan anvendes normalt, selvom du er jomfru. o.b.® ProComfort™ Mini er særligt nemme at indføre.

Snoren kan blive væk, så jeg ikke kan få tamponen ud.' Falsk!
Tamponer er designet på en sådan måde, at snoren altid er synlig uden for kroppen, og der er ikke noget, der kan bevirke, at den forsvinder ind i kroppen. o.b.® tamponer er fremstillet i henhold til de højeste standarder og konstrueret på en sådan måde, at snoren er sikkert forankret i tamponen. Vi overvåger tamponerne hele vejen gennem produktionsprocessen for at sikre den højest mulige kvalitet. For at forsikre dig om, at snoren sidder godt fast i tamponen, kan du trække hårdt i den, inden du indfører tamponen. Så kan du mærke, hvor godt snoren sidder fast i tamponen.

En tampon kan sætte sig fast eller forsvinde ind i min krop.' Falsk!
En tampon passer fint ind dér, hvor den skal sidde, og den kan ikke forsvinde nogen steder hen. Tamponen kan ikke passere ind i livmoderen. Åbningen mellem livmoderen og skeden er alt for lille til, at tamponen kan komme igennem. En tampon kan ikke sætte sig fast – hvis du mærker modstand, når du trækker i snoren, betyder det sandsynligvis, at tamponen ikke er klar til at blive skiftet, eller at du spænder for meget og bare skal slappe af. 

Tamponen kan skubbes for langt ind, så jeg ikke kan finde den igen.' Falsk!
Der er to grunde til, at det ikke kan ske. For det første sørger tamponsnorens længde for, at du stadig kan se snoren, efter at du har indført tamponen. For det andet, og mere væsentligt, kan tamponen ikke passere ind i livmoderen – åbningen er for lille. Det kan du tydeligt se i videoen “Sådan indfører du en tampon”.

Jeg skal mindst skifte tampon hver fjerde time, ellers kan det være farligt for mig.' Falsk!
Man kan have en tampon siddende i op til 8 timer. Det afhænger af din blødning. I menstruationens første dage, hvor blødningen er kraftigere, skal du måske skifte tampon hver 3. til 6. time. På dage med lettere blødning i slutningen af din menstruation kan du som regel bruge en mindre tampon og skifte den hver 6. til 8. time. Vælg altid den tampon med den laveste sugeevne, der passer til din menstruationsblødning. Du kan også sagtens bruge tampon om natten. 

Jeg kan godt bruge tampon om natten.' Sandt!
Du kan sagtens bruge tamponer om natten. Bare skift tampon, inden du går i seng, og så snart du vågner om morgenen. Brug altid den tampon med den laveste sugeevne, der passer til din blødning.

Jeg skal undgå at bruge tampon hver dag, når jeg har menstruation, så kroppen får en pause.' Falsk!
Tamponer fungerer i harmoni med din krop, så der er ingen grund til at lade være med at bruge dem hele vejen igennem din menstruation. Det vigtigste er, at du altid bruger en tampon med den laveste sugeevne, der passer til din blødning, og at du skifter tamponen, når den er fyldt, eller når du har haft den siddende i 8 timer.

Jeg kan øve mig i at indføre en tampon inden min første menstruation.' Falsk!
Du skal ikke bruge tamponer inden din første menstruation. Det er helt i orden at bruge tamponer fra din første menstruation, men du kan ikke “teste” dem inden. Du må kun gå med tampon, når du har menstruation. Når du ikke har menstruation, vil skeden sandsynligvis være for tør, så det er ubehageligt at indføre tamponen.  

Teenagepiger bør ikke bruge tampon, eftersom deres krop ikke er klar til det.' Falsk!
Så snart du er begyndt at få menstruation, er din krop klar til at bruge tamponer. I starten kan det være en god idé at bruge de små tamponer, fx o.b.® ProComfort™ Mini, som er særligt nemme at indføre.

Tamponer blokerer for blodet.' Falsk!
Tamponer blokerer ikke for din naturlige blødning. En tampon opsuger bare væsken og fører den ind i sin kerne, indtil den er gennemvædet. En fyldt tampon lader væsken flyde forbi eller igennem.

Jeg skal skifte tampon, hver gang jeg går på toilettet.' Falsk!
Du behøver ikke at tage tamponen ud for at gå på toilettet, eftersom skeden, urinrøret og tarmene er separate organer, som har hver deres kropsåbninger. Det er alene mængden af menstruationsvæske, der afgør, hvor ofte du skal skifte tampon. Hvis du vil tjekke, om det er tid til at skifte tampon, kan du trække let i snoren. Hvis tamponen er nem at flytte på, er den tilstrækkeligt gennemvædet og bør skiftes. Ellers kan du lade den sidde og prøve igen lidt senere (ikke mere end 8 timer). 

En tampon er for lille til at give sikker beskyttelse.' Falsk!
Tamponer er måske nok små, men de er lavet af fibre med en meget høj sugeevne. En tampon trækker væsken ind i kernen og holder på den, indtil det er tid til at skifte tamponen. Du skal bare finde den sugeevne, der passer til dig, og den kan variere alt efter, om det er i starten eller slutningen af din menstruation. Husk altid at bruge den tampon med den laveste sugeevne, der passer til din menstruationsblødning. Når du begynder at bruge tamponer, kan du prøve o.b.® ProComfort™ Mini først – den er nemmest at indføre. Prøv o.b.® ProComfort™ Normal for at opnå komfortabel beskyttelse, hvis blødningen bliver kraftigere.

Når jeg er teenager, skal jeg kun bruge den mindste størrelse.' Falsk!
Det er helt sikkert bedst at starte med den mindste – o.b.® ProComfort™ Mini – eftersom den er nemmest at indføre og fjerne, når man bruger tamponer for første gang, men tamponstørrelsen afhænger af, hvor kraftig din menstruation er. I starten af din menstruation er blødningen ofte kraftigere, så du skal bruge en tampon, der får dig til at føle dig sikker og tør. Prøv o.b.® ProComfort™ Normal, som yder komfortabel beskyttelse. Vi anbefaler, at du altid anvender en tampon med den mindst mulige sugeevne i forhold til din blødning. Sugeevnen er angivet med dråbesymboler på emballagen.

Jeg kan ikke mærke tamponen, når jeg har indført den.' Sandt!
Når en tampon sidder korrekt, bør du ikke kunne mærke den. Hvis du kan mærke den, når du sætter dig ned eller bukker dig, har du ikke ført den langt nok ind.