Hvad er udflåd?

Billede af to unge kvinder liggende i sengen og griner. Billedet viser, at puberteten sker mange ændringer i kroppen, men det er helt normalt.
Hvidt udflåd i dine trusser er helt normalt og naturligt og et tegn på, at din menstruation er på vej. Læs mere her.

Billede af to unge kvinder. En holder en mobiltelefon, den anden lakerer hendes negle med neglelak. Billedet illustrerer at de forandringer, som sker i puberteten, er helt normale og at de er noget, man kan tale om med sine venner eller forældre.Del en hemmelighed!

Piger vil gerne tale om det meste, men nogle gange er vi flove og vil ikke være den, der først tager et emne op ... Det kan for eksempel være det, som vi kalder "udflåd". Det er helt normalt og sker for alle piger, når de nærmer sig deres første menstruation, men det kan skabe bekymring, hvis man ikke ved, hvad det er!

Hvordan ser det ud?

Har du bemærket hvide pletter i dine trusser? Det er “hvidt udflåd” – en klar, hvidlig væske*, som udskilles fra din krop via skeden. Du skal ikke være urolig! Det er helt naturligt og sker for alle piger, når de kommer i puberteten. Hos nogle er det mere tydeligt end hos andre ... Nogle piger begynder at opleve det omkring 9-års alderen, mens det for andre først sker langt senere!

*Hvis du bemærker, at dit udflåd får et unormalt, gulgrønt udseende, lugter anderledes eller irriterer din hud, skal du gå til lægen.

Hvad gør det?

Hvidt udflåd er et tegn på, at puberteten er på vej. Det er din krops signal til dig om, at dine kønsorganer er begyndt at blive aktive! For os piger er det et praktisk tegn, fordi det fortæller én, at man snart får sin første menstruation. Der går som regel et års tid, fra du begynder at se hvidt udflåd, til du får din første menstruation. Det betyder, at du har masser af tid til at forberede dig i ro og mag. Sejt, ikke?

Kan det ses?

Mængden af hvidt udflåd kan variere. Det er også helt normalt og varierer fra pige til pige. Nogle gange er der så lidt, at du nærmest ikke bemærker det – andre gange vil dine trusser føles temmelig våde. Men bare rolig – ingen behøver at få noget at vide! Brug et trusseindlæg: Det opsuger fugten og beskytter dit tøj, så du kan føle dig ren og selvsikker hver dag!

Er det kun teenagere, der får udflåd, eller får voksne kvinder det også?

Udflåd fortsætter i voksenalderen. Det kommer mellem dine menstruationer – nogle gange mere, andre gange mindre. Det kommer an på din menstruationscyklus. Mellem to menstruationer, omkring tidspunktet for ægløsningen (når ægget frigøres og er klar til befrugtning), er udflåddet ofte kraftigere og mere klart i farven. Du kan læse mere om den månedlige cyklus her.