Min første menstruation

Billede af en ung kvinde sidder på hendes seng og gøre notater. Billedet illustrerer, at der er mange spørgsmål om den første menstruation, men der er intet at bekymre sig om!
Hvordan føles det? Hvordan ved man, hvornår den kommer? Skal jeg være nervøs? Her får du svar på alle de spørgsmål, som du så gerne vil stille om menstruation.

Billede af to piger, liggende på en seng med deres ben op mod væggen.“Nu er det endelig tid!”

Det er svært at forklare, hvordan din første menstruation føles, synes du ikke? Det føles underligt og nyt, men du skal også føle dig stolt over, at du nu er en kvinde! Når du får din første menstruation, kan du godt føle og tænke tusind forskellige ting på én gang. Det er helt ok – det er en ganske særlig dag for hver enkelt pige! Du vil måske også tænke: “Hvordan skal jeg nogensinde vænne mig til det her?” Men bare rolig – det er nemmere, end du tror. Snart vil du dårligt nok lægge mærke til, at det sker, og det vil ikke forhindre dig i at nyde livet fuldt ud.

“Hvornår kan jeg forvente at få min første menstruation?”

Der er ikke nogen “rigtig alder” for din første menstruation. De fleste piger får den, når de er mellem 12 og 13 år, mens nogle allerede får den, når de er 10, og andre først når de er fyldt 15. Det er helt fint! Hvornår det er din tur afhænger af, hvornår dine kønsorganer udvikler sig, og hvornår din krop producerer nok kønshormoner. Når det sker, vil et æg modnes i dine æggestokke cirka en gang hver fjerde uge. Klik her, hvis du vil vide mere om det.

“Vil der være tegn, der betyder, at jeg snart får min første menstruation?”

Du vil have en ret sikker fornemmelse af, om din første menstruation er på vej – du skal bare kende tegnene. Når du begynder at få hvidt udflåd varer det cirka et år, før du får din menstruation. De fleste piger oplever også en vækstspurt, dine bryster vokser, og din talje og dine hofter udvikler sig. Din figur bliver mere feminin.

Måske er du urolig for, at din første menstruation kommer uventet på et uheldigt tidspunkt. Du kan gå med trusseindlæg hver dag, når du regner med snart at få din første menstruation, så du kan føle dig mere sikker

Når du får din første menstruation, vil du måske opdage et lysebrunt udflåd i dine trusser, men der kan også komme et par dråber blod. Det er også muligt, at du bløder en del allerede første gang. Bare rolig – det er helt normalt! Du kan finde ud af, om tamponer eller bind er noget for dig, her.

Vidste du, ...

... at piger ofte får det dårligt eller bliver følelsesladede under deres menstruation og endda et par dage inden? Nogle har ondt i underlivet eller i ryggen og oplever humørsvingninger – nogle mere end andre. Bare rolig – det går over. Andre er så heldige, at de slet ikke får nogen af disse bivirkninger! Hvis du har problemer med bivirkninger, har vi nogle tips til, hvordan du slipper af med disse symptomer. Klik her for at se, hvad du kan gøre!

... at menstruationer ikke altid kommer én gang om måneden, især ikke i starten? Det varer ofte et par år, før dine hormoner kommer i balance, og din menstruationscyklus bliver regelmæssig. Så kan det være praktisk at anvende en kalender!