Hvad er menstruation?

Menstruation er en helt naturlig proces og et spændende tegn på, at du er ved at blive en kvinde. Den har mange navne – menstruation, menses, blødning – og de henviser alle sammen til en naturlig kropsfunktion. Hvis du vil se, hvad der sker bag kulisserne i menstruationscyklussen, kan du klikke her.

Når din krop er parat, kan kønshormonerne få et æg til at modnes. Det sker cirka hver fjerde uge. Ægget modnes i en af de to æggestokke og forlader derefter æggestokken (= ægløsning) og vandrer ned gennem en af æggelederne til livmoderen.

Denne proces tager cirka 3-4 dage. Livmoderen er allerede klar til at modtage et eventuelt befrugtet æg: Livmoderslimhinden (= endometrium) er blevet fortykket med kirtelvæv og blodkar, så den kan indlede udviklingen af fostret. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, falder livmoderslimhindens øverste lag af. Det sker cirka to uger efter ægløsningen. Det fører til den udskillelse af blod og væv, som kaldes menstruation. Blodet og vævet fra livmoderslimhinden flyder ud af livmoderen, gennem livmoderhalsen og ned i skeden.